De tegenpolen angst en vertrouwen

Als we zo een tijdje met onszelf op weg zijn ontdekken we wellicht een aantal tegenpolen.  Bijvoorbeeld onze angst en ons vertrouwen, ons gevoel en ons verstand, ons vastbesloten zijn en onze laksheid.  Misschien lijkt telkens één facet meer op de voorgrond te staan, maar wil dat zeggen dat het andere de volle 100% ontbreekt? 

In een periode van depressieve en angstige gevoelens, nodigde een psychologe mij uit om plaats te nemen op één van de twee stoelen die ze tegenover elkaar had opgesteld.  “Stel je voor dat op de andere stoel je beste vriend zit in wie je veel vertrouwen hebt, en vertel hem je verhaal, je zorg en je angst.”  Ik deed het en werd daarna uitgenodigd om op de andere stoel, de stoel van de vriend plaats te nemen.  “Als iemand aan u vertelt wat jij net vertelde, wat zou je hem dan antwoorden?”  Zittend in deze andere positie kwamen er wonderwel toch enkele raadgevingen en bemoedigingen opborrelen voor mezelf.

De les hierin voor mij, is dat in mij niet alleen angst zit, maar ook hoop en goede raad als antwoord op mijn angst.  Naargelang de plaats waarin ik mijzelf zet kan ik beiden naar boven laten komen; angst en vertrouwen.  We staan vaak sterker dan we soms denken.

In welke hoek ik mij bevind, op welke stoel of in welke tegenpool, dat kan al eens variëren.  Belangrijk is dat ik mij in tijden van onrust af en toe aanspoor om die andere bron in mij eens aan te boren. 
Hulp hoeft niet altijd persé van iemand anders te komen.  Hoop en vertrouwen zit soms in een klein hoekje, in onszelf.  Door dit te ontdekken kan onze zelfredzaamheid groeien. 
Maar… ook voor mij was het goed om toen op die stoel gezet te worden, door een psychologe.

Zegen,
Marc


foto’s: genezenonline.nl – Carlvandevelde.be – (eigen bewerking)