Kerstgeschenk in coronapapier

De boodschap van kerst is nooit verpakt geweest in mooi papier.  Integendeel.  Heel onaantrekkelijk voor de meeste mensen.  Zo onaantrekkelijk dat velen niet de moeite doen om het uit te pakken. 

Nooit heeft God zijn wezenlijke glorie openlijk tentoon gespreid.  Ze was eerder verborgen, aan de buitenkant niets te zien.  Alleen voor intimi. 

Gods tabernakel of ontmoetingstent was van buitenaf gezien niet veel meer dan ‘een hoop geitenvellen’ en een muur van ‘witte lakens’ eromheen.  Maar wie de moeite neemt om binnen te treden, naar de binnenkant te gaan, ontmoet in alle intimiteit zichzelf en de ware oorsprong van het leven. 

Ook de geboorte van de Messias gebeurt in alle onaantrekkelijkheid.  Het vraagt openbaring om te weten wat hier eigenlijk gaande is. 

Het kader van kerst is dit jaar net zo onaantrekkelijk.  Vieringen kunnen niet in de gebruikelijke vorm doorgaan.  De familie kan niet zoals gewoonlijk samenkomen.  Voor velen wordt eenzaamheid nadrukkelijker in de verf gezet… en dat kan pijn doen.

En toch… kunnen we het ook anders bekijken?

Als we het inpakpapier nu eens weggooien, en het geschenk zelf bekijken, wat hebben we dán in handen?

Valt ons niet ‘een stukje God’ te beurt?  Is dit niet persoonlijk en intiem?  Worden we niet bezocht en gezien? 
En is dat alleen iets voor vandaag en morgen, of beleven we dit elke dag opnieuw? 

En zo wordt kerst wel een moment om even stil te staan bij het wonderlijke moment, maar eigenlijk ook niet meer dan dat.  Want het echte feest  – de inhoud van het geschenk –  is de persoonlijke intimiteit die God altijd voor ons beschikbaar stelt.  Dag aan dag.  Telkens opnieuw.  Een eindeloos en onuitputtelijk Godsgeschenk. 

Hier ben IK. 
Ik zie je wel.  Ik kom naar je toe. 
Open je ogen.  Kom maar binnen, in Mijn tent, Mijn huis.  Schuif aan tafel en vier de maaltijd met Mij.  Je bent veel meer dan een gast aan Mijn tafel, je bent voor Mij familie, zoon en dochter.  Al het Mijne is het uwe, wist je dat?

Hier schrijft God Zijn liefde en verbondenheid, persoonlijk en intiem, diep in onze ziel. 
Hoezo alleen?!

Weg inpakpapier! 
God is hier!

foto: huisvoorgezondheid.be